Pan Kim i grupa krwi

Koreańskie zwyczaje – co jest ważne?

1. Nazwiska.

Wyobraźmy sobie taką sytuację. Przyjeżdżamy na spotkanie do firmy koreańskiej, informujemy, że jesteśmy umówieni z panem Kimem. Przede wszystkim możemy być pewni, że od razu zostaniemy zapytani: A z którym? Dlatego warto się przygotować, bo takie są koreańskie zwyczaje, aby od razu podać także imię klienta. Dlaczego?

Należy pamiętać, że w Korei Południowej, którą zamieszkuje ponad 50 milionów mieszkańców, używa się obecnie tylko około 250 nazwisk. Zwłaszcza kilka z nich jest niezwykle popularnych, a najbardziej Kim. W związku z tym nazwisko to nosi co 5-ty obywatel Korei Południowej, inne niezwykle popularne to Lee i Park.
Dodatkowo warto wiedzieć, że w Korei, podobnie jak w Chinach, tradycyjnie podaje się najpierw nazwisko, a potem imię. Jeżeli jednak nazwisko jest latynizowane lub tłumaczone na język angielski, wtedy imię napisane jest na pierwszym miejscu.

2. Kuchnia.

Powiedzieć o kimchi [wym. kimczi], że jest najbardziej znaną koreańską potrawą, to nic nie powiedzieć.
Przede wszystkim to przystawka oraz składnik różnych potraw, bez której  Koreańczyk nie wyobraża sobie żadnego posiłku. Należy pamiętać, że Kimchi jest ostrą potrawą na bazie kapusty pekińskiej poddanej fermentacji. Zawiera między innymi duże ilości czosnku, chili, rzepę i imbir. Dodatkowo wytworni smakosze uznali Kimchi za jedną z 5 najzdrowszych potraw świata. W szczególności warto zaznaczyć, że nie mogą tej potrawy jeść osoby, które mają predyspozycje genetyczne do zachorowania na raka żołądka.

Warto wiedzieć, że istnieje ponad 200 oficjalnych przepisów, np.:

  • kimchi jjigae (gulasz)
  • kimchi-guk (zupa)
  • kimchi-jeon (naleśnik)
  • czy kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi).

Kimchi to jedyna potrawa, dla której wymyślono specjalne lodówki, zastępujące gliniane garnki zakopywane częściowo w ziemi. Z uwagi na charakterystyczny, intensywny aromat uwalniający się w procesie fermentacji, kimchi przechowywano poza budynkami.

Co najważniejsze, w 2013 roku UNESCO wpisało na listę niematerialnego dziedzictwa tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang. W szczególności Kimchi jest tak ważne dla Koreańczyków, że w 1986 roku w Seulu otwarto jego muzeum – Kimchi Field Museum.

3. Grupa krwi i koreańskie zwyczaje.

Należy pamiętać, że Koreańczycy przywiązują bardzo dużą wagę do grupy krwi. Jest to ważny punkt w koreańskich zwyczajach. W związku z tym uważają, że warunkuje ona charakter człowieka. Koreańscy celebryci informują o grupie krwi na swych profilach. Dodatkowo Koreańczycy proszą o podanie grupy krwi osoby starające się o pracę i oczywiście potencjalni kandydaci na męża lub żonę.

Przede wszystkim Koreańczycy cenią najwyżej osoby z grupą „0”. W szczególności uchodzące za zrównoważonych, otwartych, towarzyskich i pewnych siebie, aczkolwiek często niezorganizowanych liderów. Bywają szczerzy „do bólu”, a przez to wydają się nieraz aroganccy.

Osoby z grupą krwi „A” to podobno dobrze zorganizowani, choć nieco nerwowi introwertycy. Co najważniejsze są uprzejmi, wytrwali i wręcz uparci. Dodatkowo cechuje ich nieśmiałość i kłopoty z uzewnętrznianiem prawdziwego „ja”.

Grupa krwi „B” to pełni pasji, niecierpliwi, kreatywni i kapryśni indywidualiści. Z pewnością wśród nich jest wielu nie stroniących od rozrywek łowców damskich serc.

Osoby z grupą „AB” to typ racjonalnych geniuszy. Przede wszystkim uchodzą za rozsądnych oraz interesownych. Posiadają przeciwstawne cechy charakteru. Czyli są jednocześnie empatyczni i zawzięci, dlatego nieraz postrzega się ich jako dwulicowych.

A jaka jest Twoja grupa krwi? Czy koreański profil pasuje do Ciebie?

Jakie są koreańskie zwyczaje i jak współpracować z Koreańczykami, dowiecie się Państwo na szkoleniu kultura koreańska w biznesie.
Szkolenia międzykulturowe

Zapraszamy!